De e-bike is tegenwoordig overal. Waar ze eerst alleen werden gebruikt voor mensen met lichamelijke aandoeningen of ouderen kan tegenwoordig iedereen een e-bike in de schuur hebben staan. Want ze zijn voor iedereen handig! Tijdens een mooie fietstocht een steuntje in de rug, snel vooruit racen als je moe bent of nog boodschappen moet halen voor de winkel dicht gaat – met een e-bike maak je het jezelf allemaal veel makkelijker!

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een fiets met elektrische trapondersteuning. Door middel van een sensor wordt gemeten hoeveel extra ondersteuning er nodig is, en zo bewegen de trappers mee waardoor fietsen een stuk minder zwaar wordt. Deze trapondersteuning bestaat in twee vormen: een rotatie sensor en een trapkracht sensor. Bij de trapkracht sensor wordt de trapondersteuning ingeschakeld zodra er kracht wordt gezet op de trappers. Bij een rotatie sensor is er geen kracht nodig voordat de ondersteuning begint – een echte uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn of weinig lichaamskracht hebben. De trapondersteuning komt uit een motor, die ofwel in een van de wielen zit, ofwel op de bagagedrager of in het midden bij de trappers.

Waarom een e-bike?

Er zijn zoveel verschillende situaties waarin het hebben van een e-bike een echte uitkomst kan zijn. Voor veel ouderen is het ideaal, en mensen met lichamelijke aandoeningen die niet veel kracht kunnen zetten. Moederfietsen met 3 zitjes voor- en achterop en twee boodschappentassen aan het stuur zijn een stuk fijner als je niet veel kracht hoeft te zetten voor het trappen, naast al het gewicht wat je al draagt en moet balanceren. Er hangt een soort taboe omheen omdat het misschien lui lijkt, of te duur om als ‘gewone’ fiets te gebruiken als je niets mankeert. Maar hoe handig zou het zijn als je ’s avonds nog even kunt racen naar de supermarkt zonder daarna helemaal uitgeput te zijn als je bovenop je lange werkdag ook nog eens dat hele eind naar de winkel moest fietsen?

Welke e-bike past bij mij?

Afhankelijk van waar je de e-bike voor wil gaan gebruiken is er ook een breed assortiment om uit te kiezen. Voor lange fietstochten is een sportieve fiets handig; er zijn mamafietsen speciaal voor moeders met extra plek voor kinderzitjes; er zijn herenfietsen en damesfietsen, bakfietsen met elektrische ondersteuning en zelfs driewielers. Binnen die categorieën zijn er weer veel verschillende modellen en kleuren om uit te kiezen. Dus fiets snel naar de winkel en op de terugweg helpt jouw nieuwe e-bike je trappen!