Tegenwoordig kan je bij iedere bouwmarkt voor van alles terecht. Bouwen is niet enkel meer weggelegd voor professionals. Bijna ieder soort materiaal is nu voor de hobbyklusser te verkrijgen. Idem voor het gereedschap. Maar dat betekent niet dat over ieder soort gereedschap of materiaal evenveel bekend is. Daarom wil ik een materiaalsoort hier bespreken. Een materiaalsoort die voor veel hobbyklussers van pas komt, zijn gipsplaten. Maar wat ze nu precies zijn en waar je ze voor kan gebruiken, is niet altijd even duidelijk. Vandaar dat ik dit toe wil lichten.

Wat zijn gipsplaten

Gipsplaten zijn, zoals de naam al verraadt, platen gemaakt van gips. Deze worden in principe in twee hoofdvormen gemaakt. Dit zijn de gipskartonplaten en de gipsvezelplaten. Gipskartonplaten worden gemaakt met een kern van gips en beide andere zijden zijn gemaakt van karton. Gipskartonplaten staan erom bekend dat ze zeer makkelijk te bewerken zijn. Echter nemen ze veel vocht op en is het daarom niet handig ze in combinatie met verf of in vochtige ruimtes te gebruiken. De gipsvezelplaten worden onder hoge druk gemaakt uit een mengsel van gips en papiervezels. Ze hebben een hardere oppervlakte dan gipskartonplaten waardoor ze een betere weerstand hebben. Echter maakt dit ook dat ze minder makkelijk te bewerken zijn met simpel gereedschap zoals zagen, spijkers en hamers. Gipsplaten hebben in het algemeen ook een hele goede brandweerbaarheid. Hierdoor worden ze veelal in en rondom huizen gebruikt.

Binnenin huis en buitens huis

Waar ze precies voor worden gebruikt kan heel erg verschillen. Het meest voorkomende gebruik zijn zelfgeplaatste wanden. Zelfs als je in een huurhuis woont, kan je deze plaatsen om een extra ruimte te creëren. Je kan ze namelijk heel simpel weer weghalen als je uit huis gaat. Een ander ding waar gipsplaten goed voor zijn, is het gebruik in plafonds. Dit kan zijn om oude platen te vervangen. Doe dit niet zelf en laat eerst een professional het plafond testen op giftige stoffen voor je hiermee aan de slag gaat. Zo zie je maar dat gipsplaten voor een hoop verschillende dingen van pas kunnen komen.

Mocht je toch niet zeker weten welke gipsplaat je moet gebruiken, of misschien weet je niet zeker of je überhaupt wel gipsplaten nodig hebt, dan kan je dit altijd online bij de klantenservice van een webshop vragen of natuurlijk aan een medewerker van jouw lokale bouwmarkt. Voor je het weet, kijk je met trots op jouw verbouwing terug. Succes en klus veilig!