Met een goede personeelsplanning zorg je ervoor dat je vraag en aanbod met betrekking tot werkaanbod en capaciteit goed matched. Je zorgt er daarmee voor dat je goed aan de vraag kan blijven voldoen en dat je medewerkers het aanbod aankunnen en zich niet onnodig vervelen. Personeelsplanning is een niet te onderschatten element in je bedrijfsvoering. Het kan een zeer belangrijke invloed hebben op de winstgevendheid van je bedrijf. Zeker als je personeel de grootste kostenpost is dan is het zeer belangrijk om ze efficiënt in te zetten. In dit blog vertellen we je graag hoe je tot een goede personeelsplanning komt. lees snel verder.

Welke stappen zijn te definiëren in een goede personeelsplanning?

Personeelsplanning bestaat uit een aantal stappen. Dit is forecasting, in deze stap breng je het aanbod van werk goed in beeld. Welk werk komt op welk moment en wat voor capaciteit hebben we daarvoor nodig. Deze stap wordt forecasting genoemd. Aan de hand van deze gegevens ga je kijken welke capaciteit beschikbaar om dit aanbod daadwerkelijk te verwerken. je kijkt hierbij ook naar wie wanneer beschikbaar is. Deze stap wordt ook wel capaciteitsmanagement genoemd. Als je deze twee gegevens hebt kun je het bij elkaar brengen wat roosteren wordt genoemd. Wie is er wanneer en welk werk kan dan gedaan worden. Zodoende ontstaat een helder inzicht en duidelijkheid of het aanbod binnen de gewenste termijn verwerkt kan worden. Zeker als het gaat om het roosteren is er software op de markt om dit efficiënt en effectief te doen. Vaak zitten er extra tools in waarmee je vooral de medewerkerstevredenheid kunt verbeteren. Dit doordat in deze software inzichtelijk is per medewerker wie welke competenties heeft. Zo kun je het juiste talent bij het passende werkaanbod zetten.

De voordelen van een goede personeelsplanning

We noemden al eerder het efficiënte werkrooster wat rolt uit de goede personeelsplanning. Je zet je medewerkers maximaal efficiënt in waarmee je kunt besparen op de personeelskosten. Waarbij je je medewerkers niet overbelast. Als je daarbij ook nog zorgt dat hun talenten maximaal benut worden draagt het bij aan een veel hogere medewerkerstevredenheid. Als je wat langere tijd bezig bent met personeelsplanning dan ontstaat er belangrijke data waarmee je de benodigde capaciteit naar de toekomst toe beter kunt voorspellen. Zeker als je bedrijf zich in een groeifase begeeft kan het belangrijk zijn om in te schatten hoeveel personeel je extra moet aannemen. Belangrijk dus om er zo snel mogelijk mee te beginnen.